jueves, 1 de mayo de 2014

Poder

L'1 de maig és un dia especial a Baviera. La tradició popular festiva és més vella que no pas la del dia del treballador i cada poble celebra oficialment la fi de l'hivern -a abril encara temen que torni-. Ebersberg m'ha demostrat, un dia més, que és un poble amb molt més poder que no pas el que correspon a una localitat de 12.000 habitants qualsevol. Ser capital d'un Kreis a Alemanya significa més que una capital de comarca qualsevol a Catalunya. Aquí, la tradició és més forta que enlloc. A Alemanya, desplaçar-se a la capital del Kreis en ocasions puntuals és sagrat.


En una data com avui la vella tradició popular porta el Maibaum (arbre de maig) a cada poble, que s'alça durant la nit del 30 d'abril a l'1 de maig. Generalment aquest arbre és un pi adornat dels colors de la regió (baviera és blanc-i-blava) i símbols de vells gremis i oficis històrics. Avui la plaça del mercat d'Ebersberg lluïa un altre color i plena de bat a bat.

Prou m'ha demostrat aquest poble que té alguna cosa especial. Des que hi sóc he vist més d'una quinzena d'inauguracions de negocis de tota mena: restaurants, supermercats, llocs kebabs i espais de telefonia mòbil, entre molts d'altres. A Catalunya poques vegades he vist en una festa popular que tots els joves es reuneixin al voltant d'una taula a xerrar. Aquí, tots ells van acompanyats d'una gerra de litre de cervesa que es reomple quan ja només en queda el cul. També curiosament, aquí sobrepassar el puntillo davant dels nens de cinc anys que es persegueixen entre taula i taula és vist amb absoluta normalitat.

Cada terra té les seves tradicions i Baviera, per rudimentàries que semblin algunes d'elles, són millor conservades que en d'altres indrets del món. Aquí, per molt telèfon mòbil, per molt whatsapp i molta adicció al facebook que hi pugui haver, pocs són els qui miren el mòbil més d'un minut seguit quan es troben amb els amics per a fer-la petar. Ells en diuen respecte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario