lunes, 7 de octubre de 2013

Etcètera

És bo i s'agraeix que la majoria de periodistes, quan toquen un tema complicat o, simplement, poc conegut, intentin aproximar les idees al públic. En el periodisme esportiu, per exemple, es fa molt sovint quan es parla d'un esport considerat menor, o en categories menors d'esports populars. I aprofito per obrir un llarg parèntesi:

Parlant d'esports considerats menors, dubto que algú disctuteixi la qualitat del periodisme d'Informe Robinson. Tenen molt de ressò els seus reportatges dedicats al futbol, però n'hi ha d'altres que passen per alt i no per això són pitjors.

En aquest reportatge a continuació, dedicat al beisbol a Espanya, aproximen un esport que la majoria no coneixem més enllà de les pel·lícules americanes en què el protagonista es preocupa a mig partit perquè el seu pare no va ha anat a veure'l jugar. Us agradi o no l'esport, les històries que explica aquest excel·lent programa van sempre més enllà, per tal de tenir influència sobre tots els públics.



Tanco parèntesi. Quan un periodista s'exemplifica, acostuma a recórrer (i no pas equivocadament) a l'enumeració. Com que les enumeracions d'exemples són infinites, és habitual escriure l'etcètera al final. L'etcètera -o els punts suspensius en el seu defecte-, d'útils, ho són. Però tenen un requeriment important. I és que, com bé he indicat, sempre conclouen un llistat.

Avui, en el mateix lloc, a la mateixa publicació, he llegit el següent:

"Unos seis millones de turistas han asistido este año la Oktoberfest. Viajeros desde países cercanos, etc. visitan ya cada año Múnich para disfrutar de una Maß (...)"

"Las principales cervecerías son Löwenbrau, etc."

Anem a veure, company. Sembla que no haguem après que l'etcètera s'utilitza en llistats, etc.

Ja ho deixo. És que és un tema que em fa força rabieta, com aquest llistat de tweets.

Mireu l'Informe Robinson de què us parlo. De debò, us agradi o no l'esport, és d'obligat visionat. Aquest i tots els que han fet fins a dia d'avui. I diuen que el periodisme està en crisi. Esteu en crisi vosaltres, que sense que us apuntin amb una pistola preneu droga. Que no dic que no es pugui consumir, que jo també en consumeixo, però el problema és confondre segons quines coses amb periodisme.

No hay comentarios:

Publicar un comentario